Varför katten klöser på saker

8118420-british-shorthair-cat

Alla kattägare har hittat klösmärken på olika saker i hemmet, vanligast är på möbler och tapeter, katten klöser även på annat men det är på dessa saker vi tydligast lägger märkte till det.

Att klösa är först och främst ett väldigt naturligt beteende hos katter, både vilda och tama katter klöser för att markera revir. Och det är inte bara klösmärkena som låter andra katter veta detta, de lämnar även doftspår när de klöser. Doft är ett sätt som katter kommunicerar, vi människor kan bara inte känna av dessa dofter.

Man kan inte, och borde inte försöka, få katten att helt sluta klösa på saker, men man kan med lite tålamod försöka rikta in dess uppmärksamhet på ett klösträd eller klösbräda. I webbshoppen Swecat kan man se vilka alternativ som finns.

Katter kan börja klösa mer på saker inomhus om det känner sig stressade och det kan faktiskt vara stressigt för ett katt att upprätthålla sitt revir. Både katter inom samma hushåll och andra katter i området kan trigga en katt att klösa mer.

För att hålla stressen till ett minimum ska man alltid se till att katten alla har tillgång till de följande:

  • Mat och vatten
  • Gömställen
  • Kattlåda

Mat och vatten bör placeras så att katten kan äta i fred från andra katter i hushållet.

Gömställen för katten kan vara inne i en garderob eller bara en bit upp från golvet. Ett klösträd med flera avsatser kan fungera bra som ett alternativ.

Kattlådan används olika av olika katter, vissa tycker om att vara borta från omgivningen när de går på lådan medan andra vill ha uppsikt. Vad man kan göra är att ha en låda utan tak och en med. På detta sätt märker man snart vilken katten föredrar.

Tillbaka till klösandet. För att göra ett klösträd attraktiv är det bra att veta att katter gillar att klättra och sitta på höga höjder, därför kan man hänga upp leksaker i rep, lägga kartonger på hyllorna och liknande. Man kan även testa kattens respons till kattmynta, det är dock inte alla katter som regerar mycket på detta, men det är värt att prova spraya det på klösträdet för att uppmana katten till att byta klösställe.