Husdjur om man är allergisk

Nästan alla vill ha ett husdjur, något gulligt att ta hand om och skryta med. Men är man allergisk är det desto svårare att uppfylla den här drömmen. 

fish and cat

Akvarium

Om man är extrem pälsallergiker går det tyvärr inte att ta några genvägar. Det enda man kan göra är att hitta andra lösningar. Fiskar är inte bara det perfekta husdjuret för en allergiker, de är också väldigt dekorativa och en bra start för den som ska skaffa sitt första djur att ta hand om.
Och att ha fiskar är inte det allra lättaste, saker som temperatur, storlek, foder och liknande varierar mellan fiskarterna. Och vissa arter kan inte ens vara tillsammans för de äter upp varandra, så det gäller att vara försiktig.

Att ha fiskar ställer ansvar på dig som ägare, precis som vilket annat husdjur. Du behöver också göra ett större inköp i början av ditt fiskägande, såsom pumpar, dekorationer, akvarium och foder.

Allergena katter

Man har spekulerat länge om vad som gör en person allergisk: man har trott att det är pälsen, urinen och saliven. Enligt sajten Katter tyder det nya forskningsrön från Amerika på att det är kattens talg som utlöser allergier och astma. Talg torkar och faller av katten och partiklarna är så små att de inte landar på golvet utan svävar omkring i luften och därmed lätt andas in i luftvägarna.

Om du ändå vill prova att vara kattägare finns det vissa raser som sägs vara mer allergivänliga. Det finns förstås inga garantier så det är bra om du kan få ha katten på prov i några veckor innan du gör ett bindande köp.

En av de mest allergivänliga kattraserna är sibirisk katt som visat ha lägre ämnen av Fel d1 som kopplats samman med talg och allergier. Du kan läsa mer om dem på Sällskapet Sibirisk Katt.