Det lokala djurlivet

Djur lever överallt runtikring oss. Det spelar ingen roll om man bor mitt i en storstad eller ute på landet; det finns alltid något slags djur i närheten av en. Men den biologiska mångfalden ökar så klart ju närmare naturen man befinner sig.

Oavsett var vi befinner oss är vi nog aldrig långt i från närmaste djur, även om vi bortser från husdjur som finns omkring oss. Många kanske har hört att vi är aldrig mer än en meter från en spindel. Och även fast detta är något av en myt, är det fortfarande sant att något slags djur mest troligt finns i ens omedelbara omgivning.

Bor man lite mer avsides finns det ju alltid djur man inte ser i marken, bland undervegetationen och i träden, det blir ju ingen förvånad av. Men de djur man ser är ju ofta fortfarande de mindre. Det är ju därför många fortfarande tycker det är lite häftigt att få se ett rådjur springa förbi utanför fönstret, eller kanske till och med en älg.

En stor anledning till detta är så klart att många djur är duktiga på att undvika oss när de vet att vi finns där, och en hel del är ju aktiva på natten. Har man intresse för vilka djur som finns i skog och mark runtikring sitt hem kan man alltid sätta upp en kamera för att filma under natten. Dessa är speciella varianter som ofta funkar så att de tar en bild när en inbyggd rörelsesensor reagerar på något.

En del djur har ju också lärt sig fördelarna med att vara i närheten av människor. Många fåglar är ju duktiga på att hitta åt mycket av små matbitar som går förlorade på städers gator på ett eller annat sätt. Duvan är ju helt klart ett av de främsta exemplet här, men även måsar och kråkfåglar drar stor nytta av detta och kan många gånger ha ganska stor tolerans för hur nära de kommer människor. Råttor och möss är också väldigt bra på att anpassa sig i våra urbana miljöer.