Vad får man för arbeten när man gått på naturbruksgymnasium?

För den som genomgått en utbildning på något av de cirka 60 naturbruksgymnasier som finns i Sverige finns många olika möjligheter till roliga och intressanta arbeten, lite beroende på vilken av de fyra inriktningarna man har gått.

Har man gått inriktningen djur kan man arbeta som bland annat hästskötare, djurskötare inom lantbruk samt som djurvårdare på exempelvis en djurpark eller liknande.

Hästskötare

För den som gått lantbruksinriktningen väntar givetvis arbete inom jordbruket. Passande yrken är exempelvis maskinförare inom jordbruket samt diverse olika arbeten med djurhållning eller växtodling.

Har man valt att gå inriktningen trädgård är det arbete inom till exempel trädgårdsodling, skötsel av utemiljöer samt anläggning och design av trädgårdar, parker eller golfbanor som gäller.

designad trädgård

Skogsinriktningen ger även den många möjligheter till roliga och spännande arbeten. Troligtvis kommer man att arbeta som skogsmaskinsförare alternativt inom jakt- och viltvård. Utöver det kan man även välja att arbeta inom turistnäringen som exempelvis guide med inriktning på sportfiske, vildmark och äventyr.

Som sagt så är möjligheterna många om man gått på ett naturbruksgymnasium. Känner man att man inte vill börja arbeta direkt efter studenten utan kanske fördjupa sig ytterligare så kan man välja att läsa vidare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne.