Att tänka på inför hästköp

Funderar du på att skaffa häst? Då har du en hel del planering framför dig.
Att ha en häst är fantastiskt roligt men innebär också ett stort ansvar. Skötseln av hästen kan vara tidskrävande så man måste se till att man har tillräckligt med tid för det. Bra är också att lägga upp en budget innan du skaffar hästen eftersom det kan kosta en hel del pengar – för uppstallning, foder och så vidare.

HästFundera också ut vad du vill ha din häst till. Vill du tävla med hästen? I vilken gren? Du måste också undersöka om hästen har de rätta förutsättningarna för det du vill ha den till. Tänk också över hur gammal du vill att hästen ska vara och om du vill att den ska vara väl inriden. En ung häst med föräldrar som exempelvis är duktiga hopphästar kostar mindre än en hopphäst som redan har meriter på tävlingsbanan. Nackdelen är att unghästen kräver mer jobb.

Nedan följer en kalkyl enligt Ridguiden.se över några kostnader som kan dyka upp i samband med köpet av en häst:

  • Inköpspris på hästen.
  • Hyra stallplats – vad ingår i priset? Tillkommer något?
  • Transport; när du ska frakta hästen mellan olika platser.
  • Hovslagare; alla hästar behöver skos om var 7-8 vecka.
  • Försäkring; hästen bör försäkras, oförutsedda utgifter kan ske som exempelvis veterinärkostnader.
  • Utrustning; sadel, täcken, träns.
     d

Hästen behöver också ett bra och näringsrikt foder anpassat efter dess individuella behov. Hos Grovfoderbörsen kan du hitta det foder som hästen behöver. De ger dig också rådgivning samt kopplar ihop dig med en lämplig tillverkare. De tittar också på var i landet du bor för att undvika att fodret fraktas under långa transporter. Köper du lokalt blir fodret ofta också billigare.

När du väl gjort upp en budget och har koll på både var du handlar foder och var hästen ska stallas upp, är det bara att sätta igång med den roliga biten – att leta efter din nya vän.